Mekanik tasarım sanayinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan mühendislik ile ilgili bir faaliyettir. İçerisinde pek çok unsuru ve özelliği barındırmasıyla, aynı zamanda gelişime açık yapısıyla çeşitli sektörler için olmazsa olmaz olduğu söylenebilir.
Mekanik tasarım soyut düşüncelerin somut hale dönüştürülmesidir. Yani fikir halindeki bir proje ya da çizimin somutlaştırılmasıdır. Bunun yanı sıra bir ürün hakkında renk, boyut, fonksiyon, görsellik ya da performansın üretilebilir hale getirilmesi olarak da açıklanabilir. Bu faaliyette malzemeler, bağlantı elemanları, imalat ya da kaplamaları içerir. Mühendislik alanında önemli bir yer edinen bu faaliyet belli süreçleri kapsar.
Bu işte süreç bir sorunu araştırma ve tanımlamayla başlar. Ardından bu sorun tasarımın genel özellikleri kapsamına dahil edilerek, örnek tasarımlar geliştirilir. Örnek tasarımla ilgili araştırmalar yapılır. Daha sonra oluşan plan dahilinde tasarım önerileri geliştirilir ve değerlendirme ve test aşaması yapılır. Daha sonra ürün test ve değerlendirme aşamasından geçerse üretimi için hazırlıklara başlanır. Ürünün üretim süreci tamamlandığında ise pazarlama ve piyasaya sürme sürecine geçiş yapılır.
Mühendisliğin bu iş kolu bilginin yanı sıra yetenek de ister. Aynı zamanda soruna farklı açılardan bakma ve muhakeme yeteneği de gerekir. Limit tolerans teknikleri, geometrik boyutlandırma ve tolerans (GD&T) gibi bilgilerin yanı sıra mekanik tasarımcılar, tasarladıkları ürünle ilgili üretim, kalite ve standartları hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Bu mühendislik faaliyetinde ihtiyaçları karşılamak ya da sorunları gidermek için üretilebilir sınırlar çerçevesinde bir sistem, bileşen veya süreç geliştirilemeye çalışılır. Mekanik tasarımcılar makineler, ürünler ve yeni teknolojiler tasarlayarak üretim sürecine katkıda bulunur. Bu süreç CAD yazılımların kullanılmasıyla olur. CAD yazılımları tasarım ve üretim işlerini hızlandırdığı için tasarım yaparken sıkça kullanılır. Bilgisayar yazılımları aracılığıyla uygulanabilirliğinin arttığı ifade edilebilir.
Mekanik tasarım malzeme bilgi olmadan eksik kalır. Çünkü bir tasarım yaparken birden fazla malzeme kullanılır. Bu yüzden üründe yer alacak malzemeler hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olunursa o kadar iyi olur ve tasarım süreci hızla tamamlanır.
Telif Hakkı © 2024 TheOnur Desing Lab - Tüm Hakları Saklıdır.
Powered by GoDaddy
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.